ΝΕΑ - Blog

Συνέντευξη Τύπου 23/7/20: Αποτελέσματα Εκλογών Συνεδρίου-Στρατηγική Ενέργειας-Ζητήματα Θεσμικότητας

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Συνεχή πίεση στην Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, είναι διατεθειμένος να ασκήσει ως επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, εκπληρώνοντας τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα που όπως τόνισε δεν μένουν ποτέ στην στείρα κριτική.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε την διοίκηση της Περιφέρειας πως αδυνατεί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το παιχνίδι της ενέργειας και την ίδια ώρα, δεν εξηγεί και στην κοινωνία ποια είναι τα διακυβεύματα και οι προοπτικές.

Ο κ. Ριζόπουλος επέμεινε πως η Περιφέρεια πρέπει να εμπλακεί με κάθε τρόπο στην εμπορία του φυσικού αερίου που θα έλθει στην Ήπειρο με τρεις τρόπους: στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που έχει μπει στη διαδικασία της παραχώρησης υπάρχει πρόβλεψη για εγκαταστάσεις LNG (υγροποιημένο αέριο) και υπάρχει δυνατότητα όπως είπε, αν το ζητήσει η Περιφέρεια από τον ανάδοχο να γίνει πρόβλεψη για μεγαλύτερη εγκατάσταση. Η δεύτερη «πηγή» είναι το δίκτυο LNG που μπορεί να μεταφέρεται με φορτηγά από την Αθήνα και η τρίτη είναι ο κόμβος των αγωγών που θα κατασκευαστούν μελλοντικά.

«Η εμπορία θα δημιουργήσει την πελατειακή σχέση για να έλθει το φυσικό αέριο. Ο ΔΕΣΦΑ ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα και η ΔΕΠΑ έσπασε και πωλείται σε ιδιωτικά συμφέροντα, άρα στην Ήπειρο πρέπει να υπάρχει προϊόν και εκεί εκτιμώ ότι υπάρχει όχι μόνο η ανάγκη να τρέξουμε γρήγορα και να κουμπώσουμε σε οτιδήποτε μελετάται αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικής εταιρείας δημοσίου δικαίου κάτω από το Περιφερειακό Ταμείο και έτσι να υπάρξουν έσοδα για την Περιφέρεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όπως το θέμα των ΑΠΕ δεν εξηγήθηκε στην κοινωνία με αφορμή το στραπάτσο του Μετσόβου, έτσι και για το φυσικό αέριο δεν ασχολείται κανείς να εξηγήσει στην κοινωνία πως διαμορφώνεται το παιχνίδι της ενέργειας, σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος και υπενθύμισε πως πριν από λίγο καιρό προειδοποίησε ο ίδιος ότι γίνεται η μελέτη του ΔΕΣΦΑ που άφησε εκτός ένα κομμάτι αγωγού που καταλήγει στη Θεσπρωτία. «Φάγαμε τη σφαλιάρα μας και δε μας έκανε ο ΔΕΣΦΑ γεωστρατηγικό παίχτη γιατί ό,τι περνάει από τον τόπο σου, σου αφήνει και κάτι» όπως είπε.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ όπως είπε, ανακοινώθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Πελοπόννησο ο αποκλεισμός μεγάλων πόλεων από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου εκεί.

«Δε θεωρώ ότι δουλειά μου είναι να κάνω στείρα αντιπολίτευση γι’ αυτό και κάνω προτάσεις και θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για το θέμα αυτό, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε το φυσικό αέριο ως το 2023» τόνισε. «Μπορώ να βάλω τη μπάλα στο πέναλτι για τον κ. Καχριμάνη αλλά δεν είμαι ο Περιφερειάρχης» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως μια εκ των εγκαταστάσεων που θα χρειαστούν για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο μπορεί να στοιχίσει συνολικά το 1/3 του κόστους του «διαπλεκόμενου κόμβου του μισού εκατομμυρίου στο Epirus Palace»…

Αναφορικά με την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε δύο από τα θέματα που συζητήθηκαν, καταγγέλλοντας την Περιφερειακή Αρχή πως έχει επιλέξει συνειδητά να απαξιώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως αποδεικνύει και η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης. «Κανένα θέμα Ιονίας Οδού, κανένα θέμα για το φυσικό αέριο, κανένα θέμα για τα σύνορα και τον ΕΟΔΥ» σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τέλος, τόνισε πως αν δεν υπήρχε το 57% της πλειοψηφίας του κ. Καχριμάνη, δεν θα περνούσε η προγραμματική σύμβαση για το έργο οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών μέσω του προγράμματος ELENA, έργο που χαρακτήρισε «έκτρωμα».

Τέλος, εξήγησε τη θέση του σχετικά με γνωμοδότηση για άδεια πτηνοτροφείου που ανήκει σε ιδιοκτήτη τοπικής τηλεόρασης πως η αντίθεσή του δεν προέκυψε από προσωπική αντιπάθεια αλλά από την άποψη ότι την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ ο νέος περιβαλλοντικός νόμος δεν εξηγείται η «πιλάλα» της Περιφερειακής Αρχής να εγκρίνει νέες άδειες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε περιοχές Natura και χωρίς εισήγηση του ανεξάρτητου διαχειριστικού φορέα Τζουμέρκων. «Στηρίζω την επιχειρηματικότητα, η αντιπαλότητα που επέδειξε το συγκεκριμένο κανάλι στις εκλογές-αδίκως-δεν επηρέασε την απόφαση μου. Κρίνω αξιοκρατικά και με αντικειμενικά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη των οργάνων της παράταξης

Τα ονόματα των εκλεγέντων στα συλλογικά όργανα της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», μετά τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες της τελευταίας εβδομάδας, παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης, η ηγεσία της περιφερειακής παράταξης, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα και μια αναβαπτισμένη πορεία στο δρόμο για τις εκλογές του 2023.

Οι δύο υπεύθυνοι των συνεδριακών διαδικασιών και των εσωτερικών εκλογών, Μιχάλης Νάτσης και Δημήτρης Παππάς παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου και ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Ριζόπουλος δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες, με την οποία δίνεται στον ίδιο ισχυρή λαϊκή εντολή να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου σε τρία χρόνια. «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για μένα, νοιώθω πολύ όμορφα μετά από την τεράστια επιτυχία μας ως παράταξη να οργανώσουμε επιτυχώς τις διαδικασίες μας. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που πετύχαμε για μια αυτοδιοικητική παράταξη σε μία τέτοια εποχή…» σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε: «εγώ προσλαμβάνω ότι κάτι λέμε στην κοινωνία και η κοινωνία έχει αρχίσει και ακούει, γιατί χωρίς την κοινωνία το εγχείρημα θα ήταν αποτυχημένο».

Αναφερόμενος στη διαδικασία τόνισε πως αναγνώρισε το ρίσκο του στόχου των 300 μελών κάποια στιγμή πριν από καιρό, ωστόσο αυτός ο στόχος ξεπεράστηκε κατά πάρα πολύ και οι εγγραφές μελών θα συνεχιστούν ως τις εκλογές. «Από τη στιγμή που αποφάσισα να διεκδικήσω εκ νέου την Περιφέρεια Ηπείρου το 2023, αυτό έπρεπε να γίνει σωστά, με λαϊκή εντολή και πολλές εγγραφές, με μεγάλη εισροή νέων ανθρώπων που γράφτηκαν.

Με ξάφνιασε το γεγονός ότι όλη αυτή η διαδικασία έγινε με φοβερά τεχνοκρατικό τρόπο από μια παράταξη που δεν το είχε ξανακάνει και που δεν ανήκει σε κόμμα» σημείωσε ο επικεφαλής. «Είναι το πρώτο βήμα, δεν είναι το τελικό βήμα. Στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας από τις διακοπές και μετά, η πορεία θα είναι εξίσου σημαντική με το πρώτο βήμα» είπε.

Ο εκλεγείς συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης υπογράμμισε την απόλυτη επιτυχία με την οποία διεξήχθησαν οι διαδικασίες.

Ο ίδιος βρέθηκε στην παράταξη

Το καταστατικό της παράταξης ολοκληρώθηκε και πήρε την έγκριση του Πρωτοδικείου το Σεπτέμβριο του 2019. Ο κ. Νάτσης ανέλαβε συντονιστής της παράταξης στης αρχές Οκτώβρη με 30 τότε μέλη, τα ιδρυτικά. Μπήκε ο στόχος τα μέλη να φτάσουν τα 300 για το πρώτο συνέδριο, στην πορεία ο στόχος αναπροσαρμόστηκε και ανέβηκε στον αριθμό 500. Μετά από τις εκλογικές διαδικασίες τα εγγεγραμμένα μέλη των «Οριζόντων Ηπείρου» ανέρχονται στα 625 και από αυτά στις εκλογές συμμετείχαν τα 489 ψήφισαν. «Αυτή η πορεία που είχε και πολλές δυσκολίες και πολλές αμφισβητήσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες ή από ανθρώπους που θέλουν να χρίζονται ότι επιτελούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου αλλά σήμερα όλες αυτές οι «Κασσάνδρες» διαψεύδονται.

Για να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις όπως είπε, παρουσίασε και τη συμμετοχή στις εκλογές ανά Περιφερειακή Ενότητα:

- Γιάννενα 252

- Άρτα 102

- Πρέβεζα 73

- Θεσπρωτία 62

Τέλος, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και δικηγόρος Δημήτρης Παππάς ανέφερε πως οι εκλογές διεξήχθησαν υποδειγματικά, με βάση το τυπικό των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η παράταξη στις εκλογές υπήρξε αρραγής, σημείωσε και δεν υπήρξε ούτε ένα λευκό ούτε ένα άκυρο ψηφοδέλτιο στις τέσσερις κάλπες.

Οι εκλεγόμενοι ανά Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφερειακή Πολιτική Επιτροπή της παράταξης είναι οι εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΑΣ

 • ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΤΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
 • ΝΤΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 • ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 • ΤΑΤΣΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ
 • ΔΟΝΑΤΟΣ ΣΟΦΙΑΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 • ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
 • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 • ΠΑΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΠΑΠΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ
 • ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 • ΠΑΣΧΟΔΗΜΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
 • ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΗΛΙΑΣ
 • ΚΟΥΚΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

Εκλέχθηκαν για Ελεγκτική Επιτροπή:

 • ΠΑΓΩΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
 • ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΟΦΗ
 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

 

Εκλέχθηκε Συντονιστής:

 • ΝΑΤΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ